“Kedves Olvasó!

Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy dr. Tolnai Orsolya második szakácskönyvét ajánlhatom a figyelmébe.

Orsi e desszertes könyvvel elsősorban a hozzá hasonlóan táplálék-intoleranciában szenvedők életét szeretné megédesíteni, ugyanakkor kalandos utazásra invitál mindenkit glutén-, laktóz-, cukormentes receptjeinek világába, aki egészségesebben, tudatosabban szeretne táplálkozni, vagy csak kipróbálna valami újat, szokatlant.

Az általa készített szemet gyönyörködtető fényképekkel illusztrált receptek valamennyiünk számára lehetőséget kínálnak a lelkiismeret-furdalás nélküli nassolásra, miközben igazán extrém alapanyagokkal is megismerkedhetünk. Orsi ötletei kifogyhatatlanok, ezt tükrözi a receptek sokszínűsége. Torták, pudingok, palacsinták, bonbonok és még sok minden más elkészítéséhez útmutatást kapunk Tőle. Az édességek rendkívül finomak, ízletesek és könnyen elkészíthetőek.

Úgy gondolom, hogy az érzékenyek számára e könyv -ahogy a korábbi szakácskönyv is- igazán nagy kincs, óriási segítség megnehezített táplálkozásuk színesebbé tételéhez.

Miután végigkísérhettem e könyv elkészültének szinte valamennyi lépését az ötletgazdag receptek születésétől a csodálatos fényképek elkészültéig, és számos édességet magam is megkóstolhattam, büszkén és bátran ajánlom Orsi barátnőm könyvét MINDENKINEK…”

                                dr. Matécsáné dr. Sergyán Barbara

 

Orsival egy közös barátunk szülinapi buliján találkoztam először. Ő állította össze, és készítette el az ünnepelt tiszteletére – na meg mindannyiunk örömére – a vacsorát.

Megvallom, én ilyen omlós, ízletes marhasültet még életemben nem ettem; és annak a málnás csoki tortának sem tudott közülünk senki ellenállni, amit desszertként tálalt föl a mi kis alkalmi szakácsunk/cukrászunk.

Legalábbis, akkor még úgy gondoltam, mosolygós kolléganőnk konyhai tudománya ezen egyetlen alkalomnak szólt, jó fejségből, barátságból. Végül is, egy-két jó receptje mindannyiunknak van, nem igaz?

Később persze kiderült, az ő tarsolya csupa ilyen különleges recepttel van tele a glutén-, tojás-, tej-, meg a jóisten tudja még mire érzékenyeknek. Nekem, szerencsés “kívülállónak” mindez attól vált igazán érdekessé, hogy lehet diétásan is jókat sütni-főzni, sőt! Bár a teljes étlapot még nem ettem végig (és valószínűleg soha nem is fogom), bátrn állítom: aki fogékony az új ízek iránt, nem fog csalódni e könyv lapozgatása közben, az ételallergiában szenvedőknek meg nyilván aranybánya lesz.

(De vigyázat! A sok magvas Fekete-erdő torta nagyon tömény cucc, ezért javaslom: mindig legyen behűtve hozzá egy kis Uicum vagy más hasonló gyomorhigító arra a nem várt esetre, ha elvétenék belőle a mértéket.)”              

                                             

Dr. Csejtei Péter