A szilvalekvárt ezúttal mindenféle húkuszpókusz vagy kreatív variáció nélkül készítettük. Tökéletesen illet Lóri hétvégi tejberizséhez, amelybe citromot, vaníliát és egy kevés, kiváló minőségű manuka mézet tettünk.

Tudtátok, hogy a manuka a maorik nyelvén az új-zélandi teafa neve?! A fa fehér vagy rózsaszínű virágjából készítik a Waikato méhek a sötét, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású mézet. Nálunk nehezen és nagyon drágán beszerezhető, ha azonban Új-Zélandon vagy Ausztráliában jártok, feltétlenül hozzatok haza magatokkal néhány üveggel.

Hozzávalók:

 

 a szilvalekvárhoz:

 

 

1 kg szilva, kimagozva, megtisztítva

80 g akácméz*

15 g pektin**

*Ízlés szerint használhattok több-kevesebb mézet.

**Nature Cookta pektint használtunk, amely 100 %-ban természetes, gyümölcsökből kivont zselésítő anyag. Attól függően, hogy mennyire szeretnétek folyósabb dzsemet, csökkenthetitek, növelhetitek a pektin mennyiségét.

a tejberizshez:

 

3 dl hosszú szemű kerek szemű rizs*

1,2 liter kókusztej**

3 dl víz

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1 rúd vanília magjai vagy késhegynyi vaníliapor

1-2 ek. manuka méz***

csipet só****

 

* Az IR-esek, nyugodtan használjanak basmati rizst.

** Aroy-D márkájút használunk.

*** Airborne manuka mézet használtunk. Használhattok helyette GAL glicint, vagy más kristályos édesítőt is.

***** Nature Cookta Hilamája sót használtunk.

Elkészítése:

 

 

 

 

A negyedekbe vágott szilvát nagyobb lángon – folyamatosan kevergetve – elkezdjük főzni. Miután felforrt, és a gyümölcs megpuhult, takaréklángra kapcsoljuk a gázt, a szilva szemek felét botmixerrel összetörjük, és hozzáadjuk a mézet. A dzsemlekvár mennyiségétől függően, főzzük még nagyjából 5-10 percig. A pektint apránként keverjük a lekvárba, hogy ne csomósodjon be, kézi habverőt használjunk a keveréshez. Semmi baj, ha mégis keletkezett néhány pektin csomó, botmixerrel alaposan keverjük át. A lekvárt néhány percig főzzük takaréklángon, addig, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik, de ne forraljuk.

A lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, a tetőt alaposan az üvegekre zárjuk, az üvegeket fejtetőre állítjuk, és meggyőződünk róla, hogy nem eresztenek-e. A megtöltött üvegeket – mosogatószer és mosatlan edények nélkül – mosogatógépbe tesszük, majd 70°C-os programon tartósítjuk. Az üvegekben lévő lekvárt a mosogatógépben hagyjuk kihűlni, majd a kamrapolcra sorakoztatjuk őket télre. Akinek esetleg nincs mosogatógépe, a lekvárt hagyományosan dunsztolással is elkészítheti.

A kókusztejet a vízzel együtt felforraljuk. A rizst alaposan megmossuk, és leöntjük róla a vizet. Ha felforrt a kókusztejes víz, akkor beleöntjük a rizst, hozzáadjuk a vanília magjait, a citrom reszelt héját és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs meg nem puhul. Levesszük a tűzről, lefedjük, és pár percig állni hagyjuk.

Elkészítési idő: 

a tejberizs kb. 40 perc, a szilvalekvár kb. 5-6 óra alatt készült el.